Analiza stylu życia dorosłych mieszkańców Dolnego Śląska w aspekcie zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym - Muszyński, Janusz; Żółtańska, Joanna; Michalczak, Waldemar; Sebzda, Tadeusz (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp. Choroby sercowo-naczyniowe (ChSN ) uznawane są za główną przyczynę zgonów i inwalidztwa. Ustalono czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego i podzielono je na dwie grupy: podlegające i niepodlegające modyfikacji. W profilaktyce czynników ryzyka opracowano strategię populacyjną i strategię dużego ryzyka, w tym profilaktykę wtórną. Strategia populacyjna (uznana za najbardziej skuteczną metodę zwalczania ChSN ) polega na modyfikowaniu czynników ryzyka wynikających ze stylu życia. Cel pracy. Analiza stylu życia dorosłych mieszkańców Dolnego Śląska i próba wykazania, czy i w jakim zakresie występują różnice w ocenie stylu życia między osobami zdrowymi a leczonymi z powodu incydentów sercowo-naczyniowych. Materiał i metody. Badaniu poddano 140 dorosłych mieszkańców Dolnego Śląska, których podzielono na dwie grupy. Pierwsza grupa – 74 osoby zdrowe, druga grupa – 66 osób, pacjenci leczeni z powodu incydentów sercowo-naczyniowych. W celu diagnozy stylu życia wykorzystano kwestionariusz oceny sprawności fizycznej i stylu życia „The Personal Fitness Inventory” (opracowany i zastosowany przez San Lukas Hospital w USA ) w modyfikacji Michałków. Wyniki. Zauważono różnice w stylu życia osób zdrowych i leczących się z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Styl życia jako bardzo dobry oceniono u 6 zdrowych respondentów (8,11%), żaden pacjent z C hSN nie uzyskał oceny bardzo dobrej (0%). Styl życia jako słaby wykazano u 5 pacjentów z C hSN (7,58%); wśród osób zdrowych nie odnotowano żadnego wyniku ocenianego jako słaby (0%). Wnioski . Pacjenci z C hSN nie prowadzą zdrowego stylu życia; nie podejmują działań mających na celu utrzymywanie oraz pomnażanie sprawności fizycznej; dominującymi wynikami BMI są otyłość i nadwaga; nie odżywiają się prawidłowo. Osoby zdrowe lepiej radzą sobie ze stresem niż osoby chore.