Jawne przez niepoufne - Sobczak, Krystyna (Menedżer Zdrowia, 2016)
Szpitale wykonują zadania publiczne w dziedzinie ochrony zdrowia. Nie budzi zatem wątpliwości, że w zakresie, w jakim korzystają z funduszy publicznych, są podmiotami zobowiązanymi do udostępniania informacji publicznej na podstawie ustawy z 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej. Potwierdza to orzecznictwo sądów administracyjnych. Co trzeba ujawniać, a czego nie wolno?