Problemy prawne i etyczne w planowaniu i realizacji opieki paliatywnej nad chorym niekompetentnym - Kochan, Krystyna; Grądalski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Planowanie na przyszłość opieki u kresu życia ma na celu umożliwienie opieki medycznej spójnej z oczekiwaniami pacjenta i jego rodziny. W Polsce nie jest ono jednak całościowo i jednoznacznie umocowane w prawie, co stwarza praktyczne problemy ujawniające się w czasie ostatnich tygodni opieki nad chorym. W pracy nakreślono zasadnicze wyzwania w opiece paliatywnej i hospicyjnej związane z wyrażaniem zgody na leczenie oraz informowanie o stanie zdrowia i leczeniu, a także respektowaniem oświadczeń woli uczestników tego procesu. Prawnie wiążąca możliwość wyrażania swojej woli na przyszłość może poprawić jakość i satysfakcję z opieki medycznej u schyłku życia osoby chorej i jego rodziny.