Poziom empatii i wykształcenia jako czynniki moderujące syndrom wypalenia zawodowego u pielęgniarek onkologicznych - Lochmajer, Małgorzata Agata (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Wstęp: Wypalenie zawodowe dotyczy osób pracujących w różnych zawodach ukierunkowanych na ludzi. Stanowi ono ważne zagadnienie zwłaszcza dla pielęgniarek pracujących z pacjentem onkologicznym. Autorka badania skupiła się na poznaniu wpływu poziomu empatii i wykształcenia pielęgniarek onkologicznych na kształtowanie się syndromu wypalenia zawodowego. Związek empatii i wykształcenia z wypaleniem zawodowym wykazany w tym opracowaniu potwierdza potrzebę rozwijania empatii i własnych kompetencji w procesie edukacji, co prowadzi do obniżenia stresu, który towarzyszy szczególnie kontaktom z pacjentem cierpiącym, umierającym lub będącym w innej sytuacji traumatycznej. Materiał i metody : Badaniem objęto 121 pielęgniarek onkologicznych pracujących na różnych oddziałach onkologicznych, w tym: radioterapii, chemioterapii, brachyterapii, transplantologii, przychodni i innych. W pracy zastosowano metodę kwestionariuszową z wykorzystaniem następujących narzędzi badawczych: Kwestionariusz wypalenia zawodowego ( Maslach Burnout Inventory – MBI) autorstwa C. Maslach oraz Popularny kwestionariusz inteligencji emocjonalnej (PKIE), z którego wyciągnięto skalę empatii (EMP) autorstwa A. Jaworskiej i A. Matczak. Wyniki: Wykazano związek pomiędzy poziomem wykształcenia a pojawieniem się syndromu wypalenia. Nie odnotowano związku pomiędzy poziomem empatii a poziomem wypalenia zawodowego pielęgniarek onkologicznych. Stwierdzono związek niskiego poziomu empatii z brakiem satysfakcji zawodowej. Wnioski: Głównym czynnikiem moderującym syndrom wypalenia zawodowego pielęgniarek onkologicznych jest ich poziom wykształcenia, który wpływa również na kształtowanie się poziomu empatii.