Postępowanie w zaostrzeniach przewlekłego bólu nowotworowego na podstawie opisu przypadku - Dzierżanowski, Tomasz; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
W pracy omówiono przypadek pacjentki z rakiem piersi z przerzutami do układu kostnego, u której występowały silne bóle incydentalne wywoływane przez ruch. Stosowana początkowo morfina krótko działająca okazała się nieskuteczna. Dobrą kontrolę bólu uzyskano po zastosowaniu cytrynianu fentanylu w postaci tabletek podjęzykowych.