Wstępne badania oceniające skuteczność termoablacji w guzach płuc - Carlo Ambrogi, Marcello; Fontanini, Gabriella; Lencioni, Riccardo; Fanucchi, Olivia; Crocetti, Laura; Faviana, Pinuccia; Franchini, Chiara; Mussi, Alfredo; Alberto Angeletti, Carlo (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Wstęp. W ostatnim czasie przezskórna termoablacja ognisk nowotworowych stała się popularna głównie z powodu obiecujących wyników uzyskiwanych zarówno w przypadku nowotworów pierwotnych, jak i wtórnych. Funkcjonalność, toksyczność i skuteczność termoablacji w leczeniu guzów płuc były oceniane w badaniu klinicznym rozpoczętym w styczniu 2001r. W niniejszej pracy opisano wyniki trzech wstępnych faz badania. Metody. Początkowo termoablacja przy użyciu fal o częstotliwościach radiowych nowotworów płuc oceniana była w modelu zwierzęcym (króliki) oraz w dwóch układach u ludzi. We wszystkich badaniach wykorzystywano automatyczny generator o mocy 150 W (Model 1500 RITA Medical System, Mountain View, CA, USA) oraz układ elektrod (StarBrust XL, RITA Medical System, Mountain View, CA, USA) składający się z igły w rozmiarze 15 oraz dziewięciu elektrod otwierających się bocznie na kształt kielicha kwiatowego (do 5 cm). Terapia przezskórna była stosowana w modelu zwierzęcym po naprowadzeniu fluoroskopowym. U ludzi natomiast, w jednym układzie ablacja guza nowotworowego falą o częstotliwości radiowej była przeprowadzana bezpośrednio po jego resekcji, a w drugim układzie poprzez torakotomię tuż przed resekcją. Temperatura docelowa we wszystkich przypadkach wynosiła 90 o C i była utrzymywana przez 4 min w modelu zwierzęcym (elektrody obejmowały obszar 1 cm) i przez 20 min w modelach ludzkich (elektrody obejmowały obszar 5 cm). Zwierzęta były poddawane eutanazji w określonych punktach czasowych (dzień 0, 1., 3., 15., 30.), a uzyskane od nich preparaty, równolegle z preparatami uzyskanymi w modelach ludzkich, były poddawane badaniom histopatologicznym. Wyniki. W modelu zwierzęcym wykazano, że termoablacja miała działanie ograniczone do określonego obszaru, nie wiążące się z toksycznością oraz z trwałym uszkodzeniem parenchymy. W modelu ludzkim wykazano całkowitą ablację guzów w 7 z 10 badanych przypadków. W pozostałych 3 ogniska komórek nowotworowych były silnie uszkodzone. Wnioski. Termoablacja przy wykorzystaniu fali o częstotliwości radiowej wydaje się być bezpieczną i skuteczną strategią leczenia guzów płuca. Wykorzystanie systemu z rozchodzącymi się elektrodami umożliwia przeprowadzenie termoablacji bez potrzeby wprowadzania szeregu pojedynczych elektrod. W tej chwili konieczne jest przeprowadzenie badań klinicznych oceniających skuteczność przezskórnej termoablacji pod kontrolą KT.