Półpasiec – częsta choroba zakaźna u pacjentów leczonych onkologicznie i wymagających opieki paliatywnej - Adamski, Maciej; Baniewski, Dariusz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2015)
Chorych będących pod opieką paliatywną, z racji zaawansowanej choroby nowotworowej oraz stosowanego leczenia onkologicznego, dotyczy problem obniżonej odporności immunologicznej, co skutkuje większą podatnością na wystąpienie półpaśca. Poznanie przyczyn, obrazu chorobowego, przebiegu infekcji oraz zaleceń postępowania w ramach terapii przeciwwirusowej i wspomagającej pozwoli na skuteczniejsze leczenie, zminimalizowanie ryzyka wystąpienia ciężkich i przewlekłych powikłań.