Rak piersi – współczesna diagnostyka i leczenie. 40. Kongres Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej - Górnaś, Maria (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Rak piersi był przedmiotem wielu wystąpień prezentowanych w czasie jubileuszowego spotkania ASCO w czerwcu 2004 r. W ramach sesji edukacyjnych, plenarnych i plakatowych przedstawiono ponad 500 różnych doniesień. Były to zarówno prace oryginalne, jak i podsumowania i metaanalizy dotyczące zagadnień związanych z kliniką i badaniami laboratoryjnymi. Stosunkowo najmniej miejsca poświęcono diagnostyce, najwięcej doniesień dotyczyło zagadnień związanych z leczeniem. Wiele było prac z dziedziny biologii molekularnej i badań genetycznych. Z wynikami tych nowatorskich działań związane są nadzieje na poprawę wyników leczenia raka piersi.