Chemioterapia raka jelita grubego. 40. Kongres Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej, 5–8.06.2004 r., Nowy Orlean, USA. Sprawozdanie - Korniluk, Jan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Długość życia chorych, u których rozpoznano raka jelita grubego, zależy w głównej mierze od zaawansowania choroby w momencie jej rozpoznania. W Stanach Zjednoczonych w 2003 r. odnotowano 105 500 nowych zachorowań na ten nowotwór, ok. 40 tys. chorych miało zaawansowanie regionalne tej choroby z przerzutami do regionalnych węzłów chłonnych. 5-letni czas przeżycia chorych z miejscowym zaawansowaniem wynosił w latach 1992–1998 ok. 65 proc. [1]. Oznacza to, że u ok. 35 proc. tych chorych na pewno dojdzie do progresji nowotworu. Podstawowym sposobem leczenia chorych w regionalnym zaawansowaniu raka jelita grubego jest leczenie chirurgiczne. Oprócz radykalnego wycięcia guza z zachowaniem makroskopowym wymaganych marginesów poza guzem, istotne znaczenie dla przeżycia ma liczba wyciętych węzłów chłonnych wokół zmiany pierwotnej i dróg spływu chłonki. W węzłach chłonnych makroskopowo niezmienionych mogą być obecne mikroprzerzuty, które są odpowiedzialne w dalszej perspektywie za progresję choroby nowotworowej.