Rak gruczołu krokowego – postępy w diagnostyce i leczeniu. 40. Kongres Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej, 5–8.06.2004 r., Nowy Orlean, USA. Sprawozdanie - Wcisło, Gabriel (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Rak gruczołu krokowego (RGK) jest powszechną chorobą w cywilizacji zachodniej. Od wielu lat wiadomo, że w krajach zachodnich obserwuje się stałe starzenie się społeczeństwa z jednoczesnym wydłużeniem średniego czasu życia. U mężczyzn stwierdza się wzrost zachorowań na raka gruczołu krokowego. W Stanach Zjednoczonych przewiduje się, że w 2004 r. na raka gruczołu krokowego zachoruje 230 110 mężczyzn, a 29 900 umrze. Skala problemu jest ogromna, co wymaga aktywnego działania.