The role and importance of club cells (Clara cells) in the pathogenesis of some respiratory diseases - Rokicki, Wojciech; Rokicki, Marek; Wojtacha, Jacek; Dżeljijli, Agata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
W pracy omówiono komórkową budowę układu oddechowego wraz z historią odkryć komórek oskrzelikowych zwanych komórkami Clary. Przedstawiono ich rozmieszczenie w drogach oddechowych i narządach człowieka. W dalszej kolejności scharakteryzowano ultrastrukturę komórek Clary. Omówiono budowę biochemiczną i znaczenie białek wydzielanych przez te komórki dla integralności i odnowy nabłonka dróg oddechowych. Podkreślono ich rolę jako komórek progenitorowych dla nabłonka dróg oddechowych, a także udział w biotransformacji wprowadzanych do płuc z powietrzem oddechowym toksycznych ksenobiotyków. W drugiej części pracy przedstawiono aspekty kliniczne związane z komórkami Clary, wykazując, że śledzenie surowiczego stężenia białek przez nie wydzielanych jest pomocne w diagnostyce szeregu schorzeń tkanki płucnej. Na koniec wysunięto sugestie o możliwym zastosowaniu białek wydzielanych przez komórki Clary w leczeniu poważnych schorzeń układu oddechowego.