Post-myocardial infarction ventricular septal defect. Is it better to operate on a fresh infarction or to wait? A case study - Suder, Bogdan; Janik, Łukasz; Wasilewski, Grzegorz; Konstanty-Kalandyk, Janusz; Sadowski, Jerzy; Kapelak, Bogusław; Ceranowicz, Piotr; Bartuś, Krzysztof (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
W pracy przedstawiono wybrane przypadki pacjentów, 76-letniego i 77-letniego, z rozpoznanym świeżym pęknięciem przegrody międzykomorowej ( ventricular septal defects – VSD), zakwalifikowanych do pilnego zabiegu chirurgicznego, jako głos w dyskusji nad optymalnym czasem chirurgicznej interwencji.