A rare cause in etiology of left atrial mass: metastatic testicular germ cell tumor - Huseyin, Serhat; Yüksel, Volkan; Okyay, Ahmet; Hacıbekiroğlu, İlhan; Tastekin, Ebru; Yilmaztepe, Mustafa; Taylan, Gökay; Canbaz, Suat; Çiçin, İrfan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Przerzuty wewnątrzsercowe nowotworów germinalnych są rzadkie, niemniej jednak zdarzają się przypadki rozsiania tych nowotworów do prawego lub lewego serca, powodujące objawy kardiologiczne zależne od umiejscowienia nowotworu. Celem pracy jest przedstawienie przypadku 38-letniego pacjenta ze wstępną diagnozą nowotworu jądra, który został przyjęty do kliniki onkologicznej z objawami zdarzenia mózgowo-naczyniowego i niewydolności serca.