Anomalous connection of the left hepatic vein to coronary sinus in a child with PAPVD. Surgical significance and diagnostic difficulties - Karolczak, Maciej Aleksander; Mądry, Wojciech; Zacharska-Kokot, Ewa (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Istnieją jedynie pojedyncze doniesienia opisujące nieprawidłowe połączenie lewej żyły wątrobowej z zatoką wieńcową, które jest skrajnie rzadką anomalią rozwojową układu żył systemowych. W większości przypadków nieprawidłowe połączenie żylne stwierdza się przypadkowo w trakcie procesu diagnostycznego lub w trakcie operacji. W pracy zaprezentowano przypadek 2-letniego chłopca, u którego powyższą anomalię odkryto w trakcie korekcji częściowego nieprawidłowego spływu żył płucnych. Autorzy opisują trudności diagnostyczne, konfrontując przed- i pooperacyjne badania echokardiograficzne. Omówiono embiologię i ewolucję rozwoju zatoki żylnej w celu wyjaśnienia przetrwałych połączeń naczyniowych między żylnym krążeniem wątrobowym a zatoką wieńcową oraz ich możliwe konsekwencje chirurgiczne.