VATS left upper lobectomy after CABG with LIMA-LAD bypass graft - Gabryel, Piotr; Piwkowski, Cezary; Zieliński, Paweł; Dyszkiewicz, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wideotorakoskopowa (VATS) lobektomia jest bezpieczną, skuteczną onkologicznie i coraz częściej stosowaną metodą leczenia raka płuca. Ze względu na wspólny czynnik etiologiczny, którym jest palenie tytoniu, rak płuca często współistnieje z chorobą niedokrwienną serca. Nierzadko chorzy kwalifikowani do operacji anatomicznej resekcji płuca z powodu pierwotnego procesu złośliwego poddani byli uprzednio operacji pomostowania naczyń wieńcowych (coronary artery bypass graft surgery – CABG). Znaczna część z tych chorych, biorąc pod uwagę stopień zaawansowania choroby, mogłaby być zoperowana metodą małoinwazyjną, jednak ze względu na przebytą operację rewaskularyzacji i związane z nią podwyższone ryzyko operacji torakochirurgicznej, operowana jest w sposób klasyczny. W pracy przedstawiono przypadek chorego po CABG z rozpoznanym rakiem płuca, u którego przeprowadzono VATS lobektomię górną lewą. Szczegółowo przeanalizowano aspekty techniczne pozwalające w sposób bezpieczny, bez ryzyka uszkodzenia pomostu aortalno-wieńcowego przeprowadzić operację. Wydaje się, że VATS może być alternatywą dla torakotomii również w przypadku chorych po uprzedniej rewaskularyzacji serca.