Intercostal hemangioma of the chest wall - Dzian, Anton; Hamzík, Julian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Autorzy przedstawiają przypadek 36-letniego pacjenta, który zgłosił odczuwanie bólu w piersiowym odcinku kręgosłupa i lewej stronie klatki piersiowej przez 6 miesięcy. Pomiędzy siódmym a dziewiątym żebrem na tylno-bocznej ścianie klatki piersiowej stwierdzono wyczuwalny, powoli rosnący, miękki opór. Według informacji z wywiadu pacjent nie doznał wcześniej urazu ani nie cierpiał na chorobę złośliwą. Badania tomografem komputerowym i rezonansem magnetycznym zwizualizowały wyraźnie odgraniczony, sięgający siódmej i ósmej przestrzeni międzyżebrowej guz lewej ściany klatki piersiowej ze zwapnieniami. Guz został poddany resekcji, a ścianę klatki piersiowej zrekonstruowano za pomocą siatki polipropylenowej. Histologicznie guz okazał się żylnym naczyniakiem, jednym z bardzo rzadkich guzów ściany klatki piersiowej.