Mountain climbing of the grown-up patient with non-corrected congenital heart defect - Haponiuk, Ireneusz; Gierat-Haponiuk, Katarzyna; Szalewska, Dominika; Niedoszytko, Piotr; Bakuła, Stanisław; Chojnicki, Maciej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wrodzone wady serca powodują zmniejszenie wydolności fizycznej. Obecność wrodzonych anomalii w sercu dorosłego pacjenta przyczynia się do nadmiernej hipokinezji. W pracy przedstawiono parametry wytrzymałościowe 27-letniej pacjentki z nieskorygowanym ubytkiem przegrody międzykomorowej i omówiono spersonalizowany i wszechstronny program rehabilitacji sercowej, który pacjentka przeszła przed planowanym uprawianiem wspinaczki ekstremalnej. Pacjentka w wieku 26 lat została przyjęta na oddział rehabilitacji kardiologicznej z nieskorygowanym ubytkiem przegrody międzykomorowej przed planowaną wyprawą wysokogórską. Przed ekspedycją przeprowadzono profesjonalny program przygotowawczy oraz dokonano oceny faktycznej wydolności fizycznej. W podsumowaniu stwierdzono, że aktywność fizyczna związana z dużymi obciążeniami u osoby z nieskorygowaną wrodzoną wadą serca, u której nie doszło do rozwoju nadciśnienia płucnego i odwróconego prawo-lewego przepływu, wydaje się bezpieczna, niemniej jednak uprawianie ekstremalnej wspinaczki górskiej przez dorosłych pacjentów z wrodzonymi wadami serca wymaga specjalnych przygotowań obejmujących spersonalizowane treningi wytrzymałościowe i programy edukacyjne pod nadzorem profesjonalistów w specjalistycznych ośrodkach.