Evaluation of the effects of rehabilitation after surgery using the Ravitch and Nuss methods: a case study - Bal-Bocheńska, Monika Anna; Kądziołka, Wojciech; Rzechonek, Adam (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Rehabilitacja może być pomocna w zapobieganiu powikłaniom związanym z wadą i leczeniem pacjentów z klatką piersiową szewską ( pectus excavatum ), u których wykonano zabieg operacyjny metodą Ravitcha i Nussa. W pracy przedstawiono przypadek pacjenta, u którego z powodzeniem zastosowano rehabilitację ruchową po 8 tygodniach po zabiegu torakochirurgicznym metodą złożoną. Polegała ona na wprowadzeniu w uprzednio skorygowaną klatkę piersiową metodą Ravitcha dwóch płytek tworzących rodzaj rusztowania według metody Nussa. Implanty były niezbędne do korekcji nawrotu deformacji klatki piersiowej. Po zabiegu – mimo korzystnego efektu wizualnego – stwierdzono znaczne obniżenie wartości spirometrycznych i wydolności fizycznej pacjenta. Operowany pacjent został poddany indywidualnemu programowi fizjoterapii, który trwał 4 tygodnie.