Czy dyżury apteczne są jeszcze potrzebne? - Politowicz, Mariusz (Menedżer Zdrowia, 2016)
Spora grupa ludzi traktuje dyżury apteczne jako coś oczywistego i naturalnego. Pacjent wieczorem lub w niedzielę czy święto trafia do lekarza, odbiera receptę i poszukuje apteki dyżurnej. Pół biedy, gdy mieszka w dużym mieście, gdzie są apteki całodobowe. Problem narasta i jest szczególnie zauważalny w mniejszych miejscowościach, gdzie coraz częściej nie ma aptek dyżurnych. Dlaczego tak się dzieje, choć za komuny apteki zawsze i wszędzie dyżurowały, czy dla zapewnienia komplementarności opieki zdrowotnej dyżury aptek w ogóle są konieczne?