Zasady postępowania w zaostrzeniach bólu u chorych na nowotwory - Dzierżanowski, Tomasz; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
Zaostrzenia bólu u chorych na nowotwory stanowią istotny problem kliniczny, skutkujący znacznym pogorszeniem jakości życia, koniecznością stosowania dodatkowych leków ratunkowych oraz znacznie wyższymi kosztami leczenia. Niniejsza praca odnosi się do powszechnie stosowanych definicji bólu epizodycznego i bólu przebijającego. Celem pracy jest proste przedstawienie sposobu postępowania w zaostrzeniach bólu oraz dostępnych możliwości terapii. Praca ta stanowi syntezę współczesnych zasad leczenia zaostrzeń bólu, na podstawie aktualnych zaleceń europejskich towarzystw naukowych, z uwzględnieniem najnowszych danych klinicznych.