Postawy kobiet makroregionu lubelskiego wobec profilaktyki nowotworu piersi - Pacian, Anna; Kulik, Teresa B.; Kaczoruk, Monika; Kłodzińska, Karolina (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
Wstęp i cel pracy : Najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet jest rak piersi. Stanowi on ok. 23% wszystkich zachorowań z powodu nowotworów złośliwych u kobiet i ok. 14% zgonów z tego powodu. Pomimo dużego postępu w działaniach z zakresu diagnostyki i leczenia, nowotwór piersi jest ogromnym wyzwaniem i wciąż uchodzi za duży problem zarówno społeczny, jak i medyczny. Celem pracy była ocena wiedzy i postaw kobiet z makroregionu lubelskiego w zakresie profilaktyki nowotworu piersi. Materiał i metody : Badaniami objęto 100 losowo wybranych kobiet w wieku pomiędzy 25 a 60 rokiem życia. Metodą badawczą był sondaż diagnostyczny. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety. Pierwsza część kwestionariusza ankiety zawierała pytania o wiek, miejsce zamieszkania, stan cywilny, wykształcenie, rodzaj pracy i sytuacji finansowej kobiet. Druga część koncentrowała się na wiedzy na temat czynników ryzyka, profilaktyki i objawów raka piersi. Badania trwały od marca do maja 2014 r. Wyniki badań poddano analizie statystycznej. Wyniki: Podstawowe źródła wiedzy na temat profilaktyki raka piersi dla badanych kobiet pochodzą z Internetu (56%) i telewizji (53%). Większość respondentów (74%) zna podstawowe badania profilaktyczne mające na celu wykrycie nowotworu piersi. Jednak tylko połowa badanych kobiet regularnie się im poddaje. Wnioski: Ogólna wiedza kobiet w zakresie profilaktyki nowotworu piersi jest na dobrym poziomie. Niestety, postawy zdrowotne kobiet nie są odpowiednio ukształtowane, ponieważ wiedza kobiet nie znajduje odzwierciedlenia w częstości przeprowadzania badań profilaktycznych. Dlatego ważne jest, aby stale podnosić świadomość kobiet poprzez edukację zdrowotną i promocję zdrowego stylu życia. Takie działania powinny być priorytetem w opiece zdrowotnej.