Hiponatremia jako czynnik ryzyka odleżyn u chorych leczonych na oddziale opieki paliatywnej – doniesienie wstępne - Sternal, Danuta; Szewieczek, Jan (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
Wstęp: Ocena czynników ryzyka rozwoju odleżyn stanowi element opieki paliatywnej. W piśmiennictwie niewiele jest danych na temat możliwego znaczenia hiponatremii w rozwoju odleżyn. Materiał i metody : Badanie obserwacyjne przeprowadzono u 100 kolejnych chorych w wieku 71,1 ±11,9 roku (± SD), w tym 57% kobiet i 43% mężczyzn hospitalizowanych na Oddziale Opieki Paliatywnej. Pacjenci onkologiczni stanowili 95%. Chorych podzielono na grupy: A (bez odleżyn), B (przyjętych z odleżynami) i C (u których odleżyny rozwinęły się w trakcie hospitalizacji). Wśród chorych z odleżynami wyodrębniono grupy: T (odleżyny uległy wygojeniu) i N (odleżyny nie uległy wygojeniu). Zastosowano skalę Waterlow oceny ryzyka odleżyn. Przy przyjęciu i w trakcie hospitalizacji (w zależności od wskazań klinicznych) oznaczano stężenie sodu w surowicy. Wyniki: W grupie C tendencja do hiponatremii była większa niż w grupie A (128,8 ±7,0 vs 134 ±5,9 mmol/l; p = 0,018). Podobnie, w grupie N tendencja do hiponatremii była większa niż w grupie T (117,1 ±6,8 vs 135,6 ±2,6 mmol/l, p = 0,018). Wniosek : Hiponatremia jest możliwym czynnikiem ryzyka rozwoju i upośledzonego gojenia się odleżyn. Potwierdzenie tych obserwacji wymaga dalszych badań.