Zastosowanie leku zawierającego oksykodon/nalokson po zmianie z morfiny – opis przypadku - Ługin, Romana D. (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2016)
W artykule opisano przypadek pacjentki, u której z powodu procesu ekspansywnego wychodzącego z płuca doszło do ucisku rdzenia kręgowego w odcinku szyjnym, którego skutkiem była tetrapareza z towarzyszącym silnym bólem okolicy potylicy. Zwrócono szczególną uwagę na sposób doboru leku opioidowego, biorąc pod uwagę najbardziej powszechne i zarazem bardzo dokuczliwe działanie niepożądane opioidów, jakim jest poopioidowe zaparcie stolca. Jak wiadomo, pacjenci z uciskiem na rdzeń kręgowy są szczególnie narażeni na problemy z wypróżnieniami z powodu atonii jelit, a dbałość o regularne wypróżnienia jest bardzo ważna. Po zmianie morfiny na preparat złożony oksykodon/nalokson uzyskano lepszy efekt przeciwbólowy i jednocześnie dobrą profilaktykę zaparć. Podsumowując – jest grupa pacjentów onkologicznych, u których należy zwrócić szczególną uwagę na profilaktykę zaparć stolca, i u tych pacjentów preparat złożony oksykodon/nalokson wydaje się lekiem pierwszego rzutu.