Współistnienie liszaja płaskiego błon śluzowych z łuszczycą zwyczajną – opis przypadku - Kiluk, Paulina; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie. Łuszczyca i liszaj płaski należą do powszechnych zapalnych schorzeń dermatologicznych, których współwystępowanie jest rzadko opisywane. Etiopatogeneza obu chorób nie jest do końca poznana, ale czynniki autoimmunologiczne odgrywają istotną rolę w ich rozwoju. Wspólną cechą jest także występowanie objawu Köbnera. Zasadnicze różnice dotyczą obrazu klinicznego, histopatologicznego oraz zjawisk immunologicznych. Cel pracy . Przedstawienie przypadku współistnienia łuszczycy zwyczajnej i liszaja płaskiego błon śluzowych. Opis przypadku. Pacjentka 75-letnia z 3-letnim wywiadem liszaja płaskiego błon śluzowych zgłosiła się do Kliniki z powodu utrzymujących się od 2 lat zmian rumieniowych zlokalizowanych w okolicach wyprzeniowych. Leczenie ambulatoryjne miejscowymi i ogólnymi preparatami przeciwgrzybiczymi nie spowodowało poprawy stanu miejscowego. Na podstawie badania histopatologicznego wycinka pobranego ze zmiany skórnej rozpoznano łuszczycę. W leczeniu zastosowano miejscowe preparaty dziegciowe oraz pochodne kalcyneuryny z dobrym efektem. Wnioski . Współwystępowanie łuszczycy i liszaja płaskiego jest zjawiskiem rzadkim. Przegląd dostępnego piśmiennictwa wskazuje na istnienie możliwych, jednak w dalszym ciągu niewyjaśnionych powiązań między tymi dermatozami.