Przestrzeganie zaleceń terapeutycznych przez chorych na łuszczycę – przegląd piśmiennictwa - Grochowiec, Marcelina; Pakla-Misiur, Agata; Narbutt, Joanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Łuszczyca, jedna z najczęstszych przewlekłych chorób skóry, stanowi nie tylko istotny problem zdrowotny, lecz także społeczno-ekonomiczny. Wyniki leczenia tego schorzenia wciąż są niesatysfakcjonujące, na co wpływ ma poziom przestrzegania zaleceń terapeutycznych przez pacjentów ( adherence i compliance ). Jak wykazano w badaniach, im wyższy jest poziom przestrzegania zaleceń terapeutycznych, tym efekty leczenia są lepsze, a koszty terapii mniejsze. Niestety wyniki badań wskazują na niski poziom przestrzegania zaleceń przez pacjentów z łuszczycą, a zarówno chorzy, jak i lekarze wciąż nie są dostatecznie świadomi, jak dużą rolę w terapii odgrywają te elementy. Na podstawie przeprowadzonych badań wyróżnia się trzy główne grupy czynników będących przyczyną niestosowania się pacjentów do zaleceń terapeutycznych: czynniki dotyczące pacjenta i jego zachowań zdrowotnych, czynniki związane z terapią łuszczycy oraz czynniki związane z funkcjonowaniem systemu opieki zdrowotnej.