Znaczenie peptydów przeciwdrobnoustrojowych w procesie skórnej kancerogenezy - Marcinkiewicz, Małgorzata; Majewski, Sławomir (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Peptydy przeciwdrobnoustrojowe (ang. antimicrobial peptides – AMPs), zwane naturalnymi antybiotykami, stanowią pierwszą linię obrony u człowieka jako efektorowe substancje odporności nieswoistej. Mają one właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwpasożytnicze. Coraz liczniejsze prace badawcze wskazują na zmienioną ekspresję peptydów przeciwdrobnoustrojowych w tkankach objętych procesem nowotworowym. Podnoszona jest ich rola nie tylko w progresji, lecz także w supresji nowotworowej, zwłaszcza w przypadku takich AMPs jak defensyny, ludzka katelicydyna, rybonukleaza 7 lub grupa białek S100 z psoriazyną na czele. Zmieniona ekspresja AMPs w skórze objętej procesem kancerogenezy świadczy o związku peptydów z nowotworami skóry, jednak ich rola jest nadal przedmiotem dyskusji. Celem niniejszej pracy jest przegląd aktualnego piśmiennictwa dotyczącego związku wyżej wymienionych AMPs z procesem skórnej kancerogenezy.