Diody elektroluminescencyjne LED w dermatologii – stymulacja gojenia ran - Fryc, Justyna; Fryc, Irena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Terapia światłem o małej mocy, określana skrótem LLLT (ang. low-level light therapy ), niekiedy nazywana również fototerapią, jest skuteczną strategią stosowaną w gojeniu ran oraz w celu redukcji dolegliwości bólowych, zapalenia i obrzęku tkanek. W fototerapii coraz powszechniej używa się nowego rodzaju źródła światła, którym jest dioda elektroluminescencyjna (LED). Efekty biologiczne związane z działaniem promieniowania emitowanego przez diody LED są w głównej mierze uzależnione od długości fali i dawki. W pracy przedstawiono przegląd wyników badań dotyczących stymulacji gojenia ran z użyciem terapii światłem LED o małej mocy oraz podkreślono wagę doboru optymalnych parametrów LLLT do tego celu. Omówiono także mechanizmy działania LLLT na poziomie komórkowym i tkankowym.