Dapson – mechanizm działania, bezpieczeństwo stosowania oraz rola w leczeniu pemfigoidu pęcherzowego w świetle najnowszych wytycznych - Żychowska, Magdalena; Batycka-Baran, Aleksandra; Szepietowski, Jacek; Baran, Wojciech (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Od ponad 50 lat dapson jest stosowany w leczeniu pemfigoidu pęcherzowego (BP). Zgodnie z europejskimi wytycznymi z 2015 roku w terapii BP zaleca się stosowanie miejscowych preparatów glikokortykosteroidowych (GKS) (0,5% propionianu klobetazolu). Ogólne GKS w dawce 0,5–0,75 mg/kg m.c. mogą być podawane w ciężkich postaciach choroby, natomiast dapson jest wskazany jako terapia drugiego rzutu lub leczenie adiuwantowe. W artykule przedstawiamy dane z piśmiennictwa dotyczące mechanizmu działania, skuteczności i bezpieczeństwa dapsonu w terapii BP. Po dokonaniu przeglądu medycznej bazy danych PubMed znaleźliśmy jedną metaanalizę oraz 7 badań klinicznych bez randomizacji oceniających skuteczność dapsonu w BP, która w monoterapii mieści się w granicach 20–45,4%. W przypadku stosowania dapsonu w połączeniu z miejscowymi GKS skuteczność wzrasta do 63–76%. Połączenie doustnych GKS z dapsonem umożliwia osiągnięcie remisji w 92–100% przypadków. Wielu autorów sugeruje, że dapson może być skutecznym i bezpiecznym lekiem adiuwantowym, pozwalającym na redukcję dawek GKS, jednak wciąż brakuje randomizowanych badań oceniających jego skuteczność w terapii BP.