Stan zaszczepienia przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B u dorosłych pacjentów losowo wybranej poradni podstawowej opieki zdrowotnej w Warszawie w latach 2009–2013 - Dawgiałło, Magdalena; Topczewska-Cabanek, Agnieszka; Fałek, Małgorzata; Życińska, Katarzyna; Nitsch-Osuch, Aneta (Family Medicine & Primary Care Review, 2015)
Wstęp. Aktualna sytuacja epidemiologiczna wirusowego zapalenia wątroby typu B (wzw B) w Polsce jest dobra, co jest skutkiem wprowadzenia we wcześniejszych latach obowiązkowych masowych szczepień dzieci oraz radykalnej poprawy stanu sanitarno-higienicznego zakładów opieki zdrowotnej. W związku z tym, że obecnie nadal najczęściej pacjenci zakażają się w czasie świadczenia procedur medycznych, a najwyższa zapadalność na ostre wzw B notowana jest w grupie osób dorosłych, wskazane jest promowanie szczepień przeciw wzw B u osób dorosłych, nie tylko z grup ryzyka, ale również zdrowych. Cel pracy. Określenie stanu zaszczepienia przeciw wzw B w populacji dorosłych pacjentów jednej z poradni podstawowej opieki zdrowotnej w Warszawie w latach 2009–2013. Materiał i metody . Dokonano analizy retrospektywnej dokumentacji medycznej 683 pacjentów, określając rodzaj schematu szczepienia, zakończenie lub niezakończenie pełnego cyklu szczepień, wiek, płeć osób szczepionych oraz motywację do wykonania szczepienia. Wyniki . Corocznie szczepiło się przeciw wzw B 1,4–2% pacjentów, 64% pacjentów ukończyło prawidłowo cykl szczepień. Szansa na ukończenie zaleconego cyklu szczepienia była wyższa u kobiet i osób szczepionych w schemacie trzydawkowym. Wiek nie był czynnikiem wpływającym na realizację pełnego schematu szczepienia. Wnioski. Szczepienia osób dorosłych przeciw wzw B wykonywane są u zbyt małej liczby pacjentów. Ryzyko niewykonania prawidłowego schematu szczepień jest większe u mężczyzn oraz osób szczepionych w schemacie czterodawkowym. Należy zwrócić szczególną uwagę właśnie w tych grupach pacjentów na konieczność dokładnego, najlepiej pisemnego informowania o terminach kolejnych dawek szczepionki w celu zapewnienia optymalnej realizacji cyklu szczepienia.