Postrzeganie zdrowia jako wartości osobistej przez młodzież szkół licealnych - Grad, Iga; Kiliś-Pstrusińska, Katarzyna (Family Medicine & Primary Care Review, 2015)
Wstęp. Okres adolescencji jest czasem kształtowania się tożsamości zdrowotnej. Cel pracy . Uzyskanie odpowiedzi na pytanie, jakie znaczenie młodzież nadaje kategorii „zdrowie” wśród innych deklarowanych wartości oraz jak spostrzega swoje kompetencje osobiste. Materiał i metody . Badania przeprowadzono u 242 uczniów klas I–III liceów ogólnokształcących. Zastosowano dwa testy: Listę Wartości Osobistych (LWO) oraz Skalę Kompetencji Osobistych (KompOs), badającą uogólnione poczucie własnej skuteczności i jej składowe: poczucie siły i wytrwałości. Wyniki. Dla ponad 30% uczniów kategoria „dobre zdrowie” jest najważniejszym symbolem szczęścia, ale 18% badanych nie uznaje jej za taki symbol lub uważa za najmniej istotny spośród innych wskazanych jako znaczące. 50% uczniów deklaruje, że wartość „dobre zdrowie, sprawność fizyczna i psychiczna” jest dla nich najważniejsza (15%) lub bardzo ważna (35%). „Zdrowie” częściej ujmowane jest jako środek do osiągnięcia celu w życiu, a nie autonomiczna wartość. Wykazano, że 43% badanych ma wysokie uogólnione poczucie własnej skuteczności, natomiast 19% – niskie, a 38% – przeciętne. Wysokie poczucie siły i wytrwałości odnotowano u 50% uczniów. Wnioski. Świadomość wartości zdrowia i poczucie własnej skuteczności u młodzieży wydają się być niewystarczające dla podejmowania prawidłowych zachowań związanych ze zdrowiem. W ramach profilaktyki schorzeń cywilizacyjnych należy u młodzieży zwrócić uwagę na wzmocnienie „zdrowia” jako wartości osobistej oraz budowanie poczucia kompetencji osobistych dla podejmowania i realizowania zachowań zdrowotnych.