Wykorzystanie bezpośrednich i pośrednich metod oceny profilu składu ciała u młodych osób – badanie pilotażowe - Płaczkowska, Sylwia; Pawlik-Sobecka, Lilla; Kokot, Izabela; Żółcińska-Wilczyńska, Małgorzata; Piwowar, Agnieszka (Family Medicine & Primary Care Review, 2015)
Wstęp. Zaburzenia metaboliczne będące czynnikami ryzyka rozwoju cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych związane są z zawartością oraz dystrybucją tkanki tłuszczowej w organizmie. W celu oceny składu masy ciała stosowane są metody pośrednich pomiarów antropometrycznych oraz metody bezpośrednie, m.in. technika impedancji bioelektrycznej (BIA ). Cel pracy. Badanie przeprowadzono w celu oceny składu masy ciała oraz rozkładu tkanki tłuszczowej u ludzi młodych metodą impedancji bioelektrycznej w odniesieniu do wskaźników antropometrycznych. Materiał i metody . Do badania włączono 48 osób (40 kobiet i 8 mężczyzn) w wieku 20–25 lat, których poddano badaniu przedmiotowemu (autorska ankieta) oraz podmiotowemu, które obejmowały pomiary wzrostu, wagi oraz obwodu pasa i bioder, a także badaniu laboratoryjnemu (glukoza, profil lipidowy). Zawartość i rozkład tkanki tłuszczowej zmierzono 8-elektrodową metodą BIA . Wyniki. Zawartość tkanki tłuszczowej zlokalizowanej w obrębie tułowia nie różniła się istotnie między płciami (M: 9,2 vs. K: 6,0 kg; p > 0,05). Całkowita zawartość tkanki tłuszczowej u zdecydowanej większości uczestników badania klasyfikowana była jako średnia (M: 75,0%, K: 57,5%). Zawartość tłuszczu tułowiowego była najsilniej związana z indeksem masy ciała (BMI) (r = 0,81; p < 0,001). Wnioski . Ludzie młodzi, potencjalnie zdrowi, charakteryzują się niskim ryzykiem zdrowotnym związanym z zawartością tłuszczu tułowiowego i trzewnego ocenianymi metodą impedancji bioelektrycznej. Zawartość tłuszczu trzewnego jest bardzo dobrze skorelowana z B MI.