Analiza wybranych czynników wpływających na zachowania zdrowotne nastolatków - Starczewska, Małgorzata; Tamulewicz, Aleksandra; Stanisławska, Marzanna; Szkup, Małgorzata; Grochans, Elżbieta; Karakiewicz, Beata (Family Medicine & Primary Care Review, 2015)
Wstęp. Zachowania zdrowotne są jednym z najważniejszych czynników determinujących zdrowie człowieka. Cel pracy . Analiza zachowań zdrowotnych nastolatków oraz czynników wpływających na te zachowania. Materiał i metody. Badaniem objęto 74 uczniów liceów publicznych w wieku od 16 do 19 lat z terenu województwa lubuskiego (33 uczniów) i zachodniopomorskiego (41 uczniów). W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety w opracowaniu Pauliny Wojtyła-Buciora. Wyniki . Zdecydowana większość uczniów wykazała wystarczającą znajomość zasad zdrowego odżywiania oraz norm masy ciała człowieka. Wśród badanych 83,8% uczestniczyło w zajęciach z W F, zdaniem 51,4% należy spożywać pięć posiłków dziennie. Zdecydowana większość uczniów (93,2%) zadeklarowała, że ważne jest spożycie śniadania, a 74,3% spożywało codziennie pierwsze śniadanie. Dziewczęta statystycznie istotnie częściej podejmowały wysiłek fizyczny uczestnicząc w lekcji WF i uprawiania sportu niż chłopcy. Wykazano także, bardzo wysoką istotną zależność między płcią a wcześniejszymi próbami odchudzania się. Także w przypadku tej zależności dziewczynki istotnie częściej podejmowały próby redukcji masy ciała niż chłopcy. Przeprowadzona analiza statystyczna wykazała istotną różnicę między miejscem zamieszkania a wysiłkiem związanym z dotarciem do szkoły i z powrotem do domu. Młodzież mieszkająca w mieście istotnie częściej podejmowała ten rodzaj aktywności fizycznej niż osoby mieszkające na wsi. Wnioski . Młodzież licealna województwa lubuskiego i zachodniopomorskiego prezentuje zachowania antyzdrowotne w postaci niewłaściwego odżywiania się i niewystarczającej aktywności fizycznej. Miejsce zamieszkania nie wpływało znacząco na poziom aktywności fizycznej nastolatków. Uczniowie posiadali wiedzę na temat prawidłowego odżywiania się, lecz mimo to należy kontrolować ich zachowania przez wdrożenie odpowiednich programów edukacyjnych w kierunku zdrowego stylu życia.