Kaso chorych, wróć! Rozmowa z Andrzejem Sośnierzem - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2016)
– Zdecentralizowanie systemu usprawni jego działanie. Przy wielości problemów i zdarzeń, które występują w obszarze ochrony zdrowia jednocześnie w krótkim czasie, zbyt scentralizowana struktura i zbyt scentralizowana decyzyjność skutkuje pełną niewydolnością systemu – powiedział Andrzej Sośnierz.