Dwie strony medalu - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2016)
Konkurencja to instrument pobudzania organizacji do większej wydajności i otwartości na preferencje konsumentów. To proste. Jednak określenie roli konkurencji oraz jej skutków już takie oczywiste nie jest. Przedstawiamy analizę dobrych i złych przykładów rywalizacji w ramach wybranych europejskich systemów ochrony zdrowia przygotowaną na podstawie raportu „Konkurencja pomiędzy podmiotami udzielającymi świadczeń opieki zdrowotnej w Unii Europejskiej”.