Konkurencja – to brzmi pozytywnie - Małecka-Libera, Beata (Menedżer Zdrowia, 2016)
Słowo konkurencja od zawsze miało dla mnie wydźwięk pozytywny. Mówię o zdrowej rywalizacji, która pozwala osiągnąć wyznaczony cel. Takiej, która w przypadku ochrony zdrowia prowadzi do wzrostu jakości opieki, dostępności innowacyjnych terapii, poprawy efektów klinicznych leczenia, zmian organizacyjnych podnoszących efektywność realizacji świadczeń. Niestety, w polskim systemie ochrony zdrowia działa rywalizacja niedoskonała.