Jak województwo dba o ochronę zdrowia - Kolek, Roman (Menedżer Zdrowia, 2016)
Obecny system opieki zdrowotnej w Polsce preferuje finansowanie najdroższej formy opieki zdrowotnej, jaką są szpitale. W efekcie nadal uprzywilejowane są historyczne zasoby (łóżka szpitalne), co jest odzwierciedleniem wpływów decydentów politycznych, samorządowych, a nie interesu pacjentów.