Pytania do zamawiającego - Majda, Bartosz (Menedżer Zdrowia, 2016)
Prawo zamówień publicznych rządzi się swoimi, często dość niestandardowymi regułami. Z uwagi na to, że przetargi w służbie zdrowia muszą z jednej strony pogodzić interes publiczny (należyte wydatkowanie środków), a z drugiej życie i zdrowie pacjentów, ich prawidłowe przeprowadzenie wymaga pogłębionej współpracy pomiędzy lekarzami i personelem medycznym oraz prawnikami i personelem administracyjnym. Niejednokrotnie jest to współpraca trudna, gdyż dla pierwszej z tych grup priorytetem zawsze będą pacjenci i ich dobro, natomiast druga grupa będzie rozpatrywać ową współpracę jedynie na podstawie przepisów i twardych wymogów administracyjnych.