Pierwotnie skórny anaplastyczny chłoniak wielkokomórkowy u pacjentki z ziarnicą złośliwą – opis przypadku - Kozłowska, Dorota; Baran, Anna; Flisiak, Iwona (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2016)
Wprowadzenie. Pierwotnie skórny anaplastyczny chłoniak wielkokomórkowy (ang. cutaneus anaplastic large-cell lymphoma – C-ALCL) należy do rozrostów limfoproliferacyjnych z komórek T CD30+. Przebiega zwykle łagodnie i nie wymaga agresywnego leczenia. Rokowanie w C-ALCL jest dobre, a 10-letnie przeżycie osiąga 90% chorych. U 1/3 pacjentów możliwe są samoistne remisje choroby. Cel pracy. Przedstawienie pacjentki z wywiadem nawrotowej ziarnicy złośliwej, u której rozpoznano pierwotnie skórnego chłoniaka anaplastycznego wielkokomórkowego. Opis przypadku. Pacjentka 35-letnia z wywiadem nawrotowej ziarnicy złośliwej została przyjęta do Kliniki w celu rozpoznania i leczenia zmian skórnych utrzymujących się od kilku tygodni. Na podstawie badania histopatologicznego i immunohistochemicznego rozpoznano pierwotnie skórną postać chłoniaka T-komórkowego. Po 2 tygodniach obserwowano spontaniczną regresję zmian skórnych. Wnioski. Pacjenci z anaplastycznym chłoniakiem wielkokomórkowym wymagają pogłębienia diagnostyki i ze względu na agresywny przebieg i odmienne postępowanie terapeutyczne wykluczenia postaci układowej choroby, przerzutu chłoniaka Hodgkina do skóry oraz transformacji wielkokomórkowej ziarniniaka grzybiastego.