Kostniak zatok przynosowych u 53-letniego pacjenta – opis przypadku - Mroczyk, Bartosz; Nowaczyk, Marta; Miętkiewska-Leszniewska, Dorota; Leszczyńska, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2016)
W artykule przedstawiono przypadek 53-letniego pacjenta diagnozowanego z powodu bólów głowy. W badaniach obrazowych wykazano patologiczną masę penetrującą do sąsiednich struktur. Pacjenta operowano. W badaniu histopatologicznym stwierdzono obecność kostniaka zatok czołowych oraz polipów zatok sitowych. W omówieniu zawarto ogólną charakterystykę kostniaków masywu szczękowo-sitowego, zwrócono uwagę na objawy kliniczne, znaczenie badań obrazowych w diagnostyce oraz sposoby leczenia.