Czy kinaza pirogronianowa może być markerem raka niedrobnokomórkowego płuca? - Kamińska, Aleksandra; Rzechonek, Adam; Kołodziej, Jerzy (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp . Nowotwory złośliwe płuca są najczęstszą przyczyną zachorowań i zgonów spośród wszystkich chorób nowotworowych. Dominującym typem nowotworu płuca jest rak niedrobnokomórkowy. Wczesne wykrycie choroby oraz leczenie jej w możliwie najniższym stopniu zaawansowania daje największe szanse na długoletnie przeżycie chorego. Wobec narastających wskaźników zapadalności na NDR P konieczne jest rozwijanie diagnostyki chorób nowotworowych, co pozwoli na wczesne wdrożenie leczenia. Cel pracy . Ustalenie stopnia klinicznej przydatności diagnostycznej oznaczeń dimerycznej formy kinazy pirogronianowej w surowicy krwi osób chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca przy wykorzystaniu metody spektrofotometrycznej. Materiał i metody . Uczestnikami badania byli pacjenci Dolnośląskiego Centrum Chorób Płuc we Wrocławiu. W dwóch grupach badanych znaleźli się pacjenci ze zdiagnozowanym rakiem płuca – pierwszą stanowili chorzy na gruczolakoraka (adenocarcinoma), a drugą – na raka płaskonabłonkowego (carcinoma planoepitheliale). Grupę kontrolną stanowili pacjenci, u których nie stwierdzono choroby nowotworowej. Materiałem badanym była surowica krwi, którą poddano pomiarowi aktywności enzymatycznej kinazy pirogronianowej. Wyniki. Analiza wykazała, że między grupami badanymi a grupą kontrolną występują znaczne różnice w aktywności enzymatycznej kinazy pirogronianowej. Procentowy przyrost wartości aktywności był najwyższy w grupie chorych na raka płaskonabłonkowego (134,5%), a następnie w grupie z rakiem gruczołowym (132,1%). W grupie kontrolnej parametr ten osiągnął wartość 116%. Wnioski. Pomiar aktywności enzymatycznej kinazy pirogronianowej może być dodatkową metodą, obok badań obrazowych, pomocną w rozpoznawaniu raka niedrobnokomórkowego płuca. Charakteryzuje się stosunkowo dużą czułością i małą inwazyjnością.