Inwazje pasożytami jelitowymi w środowisku dziecięcym Warszawy - Korzeniewski, Krzysztof (Family Medicine & Primary Care Review, 2016)
Wstęp. Inwazje pasożytami jelitowymi należą do największych problemów zdrowotnych współczesnego świata. Cel pracy . Przedstawiono wyniki badań dotyczących występowania zarażeń pasożytniczych w środowisku dziecięcym dużej aglomeracji miejskiej. Materiał i metody. Do badań przystąpiło 1823 dzieci (916 dziewczynek i 907 chłopców) w wieku 3–6 lat, uczęszczających do 31 przeszkoli w Warszawie w 2014 r. Badania kału wykonane trzema metodami diagnostycznymi w mikroskopii świetlnej (rozmaz bezpośredni w płynie Lugola, dekantacja w wodzie destylowanej, flotacja według Fülleborna) zrealizowano w Zakładzie Epidemiologii i Medycyny Tropikalnej Wojskowego Instytutu Medycznego. Materiał do badań utrwalony w 10% formalinie oddawano trzykrotnie w odstępach 2–3-dniowych. Wyniki . Badania parazytologiczne kału wykazały zarażenia pasożytami jelitowymi u 47 osób (2,57% danej grupy). Tylko 7 dzieci (0,38%) było zarażonych pasożytami patogennymi (6 przypadków giardiozy i 1 enterobiozy) i wymagało kuracji przeciwpasożytniczej. U 17 dzieci wykryto zarażenia pierwotniakami potencjalnie patogennymi ( Blastocystis sp.), natomiast u 26 – pierwotniakami niepatogennymi ( Entamoeba coli , Endolimax nanai ), jednak ze względu na brak objawów chorobowych (bezobjawowe nosicielstwo) nie wymagały one podjęcia leczenia. Wnioski. Uzyskane wyniki badań wykazują niskie wskaźniki zarażeń w środowisku dziecięcym dużej aglomeracji miejskiej. Wobec braku nadzoru epidemiologicznego w Polsce nad większością chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego, przy jednoczesnym funkcjonowaniu ośrodków diagnostycznych generujących dodatnie wyniki na podstawie bezwartościowych metod badawczych, wskazane jest rozpowszechnienie diagnostyki parazytologicznej w mikroskopii świetlnej w kierunku występowania zarażeń pasożytami jelitowymi, w szczególności u pacjentów z gastroenterologicznymi objawami chorobowymi.