Percutaneous left atrial appendage occlusion – treatment outcomes and 6 months of follow-up – a single-center experience - Karczewski, Michał; Woźniak, Sebastian; Skowronek, Radomir; Burysz, Marian; Fischer, Marcin; Anisimowicz, Lech; Demkow, Marcin; Konka, Marek; Ogorzeja, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Cel: Przedstawienie wyników leczenia oraz ocena sześciomiesięcznego okresu obserwacji w grupie chorych z niezastawkowym migotaniem przedsionków poddanych procedurze przezskórnego zamknięcia uszka lewego przedsionka. Materiał i metody : Zabieg przezskórnego zamknięcia uszka lewego przedsionka ( percutaneous left atrial appendage occlusion – PLAAO) wykonano u 34 pacjentów z niezastawkowym migotaniem przedsionków i przeciwwskazaniami do doustnej terapii przeciwkrzepliwej. Ryzyko wystapienia powikłań zatorowo-zakrzepowych i krwotocznych określano na podstawie skal CHA2DS2VASC oraz HAS-BLED. Stosowano system St. Jude Medical Amplatzer Amulet. U wszystkich pacjentów włączono w pierwszym dniu pooperacyjnym podwójną terapię przeciwpłytkową kwasem acetylosalicylowym (ASA) w dawce 75 mg/dobę oraz klopidogrelem (KLO) w dawce 75 mg/dobę. Skuteczność leczenia przeciwpłytkowego oceniono w 30. dobie pozabiegowej metodą agregometrii impedancyjnej aparatem Multiplate Roche. Badania echokardiograficzne wykonywano w trakcie procedury, w pierwszej dobie pooperacyjnej oraz badania kontrolne po 1 i 6 miesiącach od implantacji. Wyniki: U wszystkich chorych stwierdzono prawidłowe położenie okludera w całym okresie obserwacji. Nie stwierdzono przecieków i skrzeplin wokół implantu. Nie obserwowano udarów i powikłań krwotocznych związanych z leczeniem przeciwpłytkowym. Badanie aktywności płytek Multiplate przeprowadzono u 20 spośród 34 chorych. W badaniu wykazano skuteczność leczenia ASA u wszystkich chorych oraz brak odpowiedzi na leczenie KLO u 5 spośród 20 chorych. Wystąpiła 1 tamponada serca wymagająca wykonania pełnej sternotomii. U 3 chorych obserwowano powikłania miejscowe – krwiaki okolicy pachwinowej. Nastąpił 1 zgon pacjentki z przyczyn niezwiązanych z zabiegiem. Wnioski : Zabieg przezskórnego zamknięcia uszka lewego przedsionka u chorych z niezastawkowym migotaniem przedsionków i przeciwwskazaniami do przewlekłej terapii przeciwkrzepliwej jest procedurą skuteczną. Konieczna jest dalsza obserwacja chorych w celu oceny wyników odległych.