Iatrogenic injuries to the trachea and main bronchi - Gil, Tomasz; Warmus, Janusz; Włodarczyk, Janusz; Grochowski, Zbigniew; Bederski, Krzysztof; Kocoń, Piotr; Talar, Piotr; Kużdżał, Jarosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Wprowadzenie : Urazy jatrogenne tchawicy i głównych oskrzeli zdarzają się rzadko. Cel: Analiza mechanizmu urazu, objawów i leczenia pacjentów. Materiał i metody : Retrospektywna analiza dokumentacji szpitalnej pacjentów leczonych z powodu urazów dróg oddechowych obejmowała okres między 1990 a 2012 r. Wyniki : W badaniu wzięło udział 24 pacjentów, w tym 21 kobiet i 3 mężczyzn. Średni czas trwania uszkodzenia wynosił 12 godzin (zakres: 2–48). Uraz wystąpił u 16 pacjentów podczas intubacji, u 1 – podczas sztywnej bronchoskopii, u 1 – podczas sztywnej ezofagoskopii, u 1 – podczas mediastinoskopii i u 5 – podczas zabiegów chirurgicznych. Średnia długość rozdarcia to 3,8 cm (zakres: 1,5–8). U 1 pacjenta stwierdzono uraz tchawicy w szyjnym odcinku, a u pozostałych 23 – w części piersiowej. Zabieg chirurgiczny obejmował naprawę błoniastej części tchawicy z dostępu poprzez prawą torakotomię u 10 chorych (u 1 do pokrycia użyto mięśni międzyżebrowych), samorozprężalny metalowy stent założono u 1 pacjenta. Ponadto u 1 pacjenta wykonano szycie prawego oskrzela głównego i przełyku, u 1 – sleeve-lobektomię lewą górną, u 1 – prawą górną lobektomię, u 3 założono stent silikonowy Y, u 1 przeprowadzono minitracheostomię, a u 5 chorych włączono leczenie zachowawcze. Wnioski : Intubacja jest najczęstszą przyczyną urazów jatrogennych głównych dróg oddechowych. Pacjenci z powikłaniami zagrażającymi życiu wymagają indywidualnego podejścia oraz leczenia w ośrodkach referencyjnych.