Electrical failure during cardiopulmonary bypass: a critical moment - Durukan, Ahmet Baris; Gurbuz, Hasan Alper; Ozcelik, Gokhan; Yorgancioglu, Cem (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Awaria elektryczności w czasie krążenia pozaustrojowego z użyciem płucoserca jest sytuacją kryzysową dla zespołu kardiochirurgicznego. Na szczęście problem ten występuje rzadko, a związane z nim wskaźniki śmiertelności i chorobowości są niskie. Niemniej jednak w instytucjach medycznych należy przyjąć strategię zapobiegania takim sytuacjom i postępowania z nimi. Artykuł przedstawia przypadek awarii elektrycznej w czasie krążenia pozaustrojowego z użyciem płucoserca, z którą udało się uporać w trakcie zabiegu, co pozwoliło pacjentowi na niepowikłany powrót do zdrowia. Jedynym sposobem radzenia sobie z opisywanymi komplikacjami jest promowanie świadomości problemu i wdrażanie przyjętych wcześniej strategii działania.