A very unusual case of attempted suicide - Misiak, Piotr; Jabłoński, Sławomir; Dziwińska, Katarzyna; Terlecki, Artur (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
W poniższym artykule przedstawiamy przypadek niecodziennej próby samobójczej. Kobieta 48-letnia podjęła nieudaną próbę samobójczą poprzez ugodzenie się nożem kuchennym w szyję. Próby samobójcze polegające na samodzielnym zadaniu sobie ran kłutych są niezwykle rzadkie i stanowią ok. 1–3% spośród wszystkich prób samobójczych. Powyższa grupa pacjentów cechuje się wyższym odsetkiem podejmowanych interwencji chirurgicznych w zależnosci od umiejscowienia rany wlotowej. Zadziwia fakt, że odsetek zgonów w tego rodzaju obrażeniach jest niski. Większość ośrodków medycznych ma znikome doświadczenia w postępowaniu z takimi rzadkimi przypadkami. W piśmiennictwie spotyka się jedynie nieliczne doniesienia związane z tym tematem.