Air tamponade of the heart - Gołota, Janusz J.; Orłowski, Tadeusz; Iwanowicz, Katarzyna; Snarska, Jadwiga (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Odma osierdziowa jest rzadkim schorzeniem zdefiniowanym jako obecność powietrza lub gazu w worku osierdziowym. Wśród czynników etiologicznych wyróżnia się: uraz klatki piersiowej, barotraumę, przetoki pomiędzy osierdziem a okolicznymi strukturami zawierającymi powietrze, wtórne wytwarzanie gazu przez mikroorganizmy wzrastające w worku osierdziowym i czynniki jatrogenne. Dotychczas uważano, że samoistna odma osierdziowa jest stanem nieszkodliwym i ustępującym, chociaż przegląd przypadków klinicznych wskazuje, że obecność powietrza w worku osierdziowym może prowadzić do tamponady serca z zaburzeniami hemodynamicznymi zagrażającymi życiu. Poniżej przedstawiono przypadek 80-letniego pacjenta z przewlekłą przetoką oskrzelowo-osierdziową, u którego doszło do zatrzymania krążenia wskutek tamponady powietrznej serca.