A case of three synchronous primary lung cancers within the same lung lobe - Wcisło, Szymon; Misiak, Piotr; Brocki, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
W pracy omówiono przypadek 74-letniego pacjenta z trzema współistniejącymi pierwotnymi nowotworami płuc zlokalizowanymi w obrębie tego samego płata. Badania tomografii komputerowej oraz pozytonowej tomografii emisyjnej wykazały dwie podejrzane zmiany guzowate w górnym płacie lewego płuca. Biopsja aspiracyjna cienkoigłowa potwierdziła w jednej ze zmian obecność niedrobnokomórkowego raka płuca. Pacjenta zakwalifikowano do leczenia chirurgicznego i wykonano u niego lobektomię górnego płata płuca lewego wraz z limfadenektomią. Badanie histopatologiczne potwierdziło obecność trzech pierwotnych nowotworów w lewym płucu: rogowaciejącego raka płaskonabłonkowego, nowotworu neuroendokrynnego i gruczolakoraka, zlokalizowanych w obrębie tego samego płata płuca. Pacjenta sklasyfikowano jako chorego na nowotwór płuca w stopniu zaawansowania klinicznego IIIA z cechą T3N1M0 według aktualnego 7. wydania klasyfikacji TNM.