The Polish language version of the Confusion Assessment Method – a questionnaire for the screening of consciousness disorders - Świerzy, Krzysztof A.; Pudlo, Robert; Wesołowski, Bartosz; Garbacz, Marcin; Morawski, Michał; Jaworska, Izabela; Sołtysik, Mariusz; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2016)
Majaczenie na podłożu somatycznym jest powszechnym i niebezpiecznym problemem związanym głównie ze starzeniem się populacji. Podaje się, że zaburzenia świadomości dotyczą 10-15% pacjentów na oddziałach ogólnych oraz do 50% pacjentów przyjmowanych w trybie ostrym na oddziały geriatryczne. Utrzymywanie się objawów majaczenia skutkuje narastaniem pobudzenia ruchowego, dezorganizacji, lęku, co zwiększa ryzyko urazów i samookaleczeń pacjentów, powoduje konieczność karmienia i pojenia pozajelitowego oraz prowadzenia bilansu wodnego, a także zaburza współpracę, co pogarsza przebieg i rokowanie choroby podstawowej. Uważa się, że zaburzenia świadomości są jednym z najtrudniejszych problemów diagnostycznych i najtrudniejszym problemem terapeutycznym wśród zaburzeń psychotycznych. Do tej pory w Polsce nie istniały żadne narzędzia do przesiewowej oceny występowania majaczenia na tle somatycznym. Celem niniejszej pracy jest wprowadzenie polskiego tłumaczenia szeroko stosowanej na świecie skali do oceny zaburzeń świadomości, przeznaczonej także dla personelu średniego służby zdrowia – Confusion Assessment Method (CAM). Liczne badania przeprowadzone w ciągu 16 lat ugruntowały pozycję CAM jako wyjątkowo skutecznego standaryzowanego badania diagnostycznego. Jego czułość określa się na 94–100%, swoistość – 90–95%, wartość predykcyjną dodatnią na 91–94%,wartość predykcyjną ujemną na 90–100%. Kwestionariusz oraz instrukcje jego interpretacji zostały przetłumaczone przez lekarzy przy czynnej pomocy oryginalnych twórców CAM. Dalsze badania są wymagane w celu walidacji i ustalenia skuteczności nowo powstałego narzędzia diagnostycznego.