Świadomość prozdrowotna kobiet w kontekście wiedzy o czynnikach ryzyka raka szyjki macicy - Lipińska, Anna M.; Karnia, Agnieszka; Macek, Paweł; Ridan, Tomasz; Lipińska-Stańczak, Magdalena (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Wprowadzenie : Problem chorób nowotworowych przybiera na świecie rozmiary epidemii. Pomimo wielu kampanii promocyjnych propagujących profilaktykę, wciąż liczba kobiet umierających z powodu raka szyki macicy jest wysoka. Szeroko pojęta edukacja zdrowotna mająca na celu wykrywanie choroby we wczesnym stadium powinna być ważnym punktem programu dotyczącego profilaktyki raka szyjki macicy. Cel pracy : Określenie poziomu świadomości badanych kobiet w kontekście czynników ryzyka zachorowania oraz analiza zachowań zdrowotnych. Materiał i metody: Badania przeprowadzono wśród 108 losowo wybranych kobiet zamieszkałych w województwie świętokrzyskim. Badane kobiety były w wieku od 20 do 60 lat. Wyniki : Przeprowadzone badania wykazały, że respondentki we właściwy sposób potrafią odczytać przyczyny ryzyka zachorowania na raka szyjki macicy, ale tylko ok. 30% chodzi do ginekologa w celach profilaktycznych. Regularnie cytologię wykonuje 30% badanych. Z grupy badawczej tylko 8% kobiet skorzystało z zaproszenia na badania przesiewowe. W większości badane kobiety znają czynniki ryzyka rozwoju raka szyjki macicy, lecz nie przekładają posiadanej wiedzy na zachowania prozdrowotne. Większość ankietowanych nie wykonuje badań cytologicznych regularnie. W większości badane kobiety nie korzystają z badań przesiewowych. Wnioski : W związku z powyższym należy zwielokrotnić wysiłki w ramach profilaktyki raka szyjki macicy na rzecz propagowania zdrowego stylu życia oraz edukacji prozdrowotnej.