Trudności w leczeniu infekcyjnego zapalenia wsierdzia o nieznanej etiologii powikłanego udarem krwotocznym mózgu, móżdżku i ropniami śledziony - Kraśnicka-Sokół, Beata P.; Brodowski, Karol; Kanafa, Krzysztof; Filczak, Krzysztof; Laskowski, Stanisław; Kochmański, Marek (Medical Studies/Studia Medyczne, 2016)
Mężczyzna 59-letni został przyjęty do Kliniki Reumatologii w celu rozpoznania zmiany hipoechogennej w obrębie dolnego bieguna śledziony. Ze względu na podejrzenie infekcyjnego zapalenia wsierdzia po 17 dniach leczenia w Klinice Reumatologii oraz Klinice Neurologii został przeniesiony na Oddział Chorób Wewnętrznych. Po 7 dniach farmakoterapii antybiotykami oraz lekiem przciwgrzybiczym nastąpiło zmniejszenie stężenia białka C-reaktywnego z maksymalnej wartości 133,38 mg/l do 29,78 mg/l. Echokardiograficznie nie stwierdzono progresji wegetacji, natomiast zwiększyła się niedomykalność zastawki dwudzielnej. Z tego powodu chory w 23. dobie hospitalizacji został skierowany ze wskazań życiowych na pilną operację do Kliniki Kardiochirurgii. Operacja przebiegła bez powikłań. Po 2-letnim okresie rehabilitacji częściowo ustąpiły porażenia i zaburzenia równowagi związane z udarami. Obecnie chory jest w stanie dobrym.